Khamis, 16 Mac 2017

Perjalanan ke Tanah Suci 6 (Menaiki bas ke Terminal Haji)

Bila sudah selamat untuk membuang tali pinggang yang mengikat perut, kami tak dibenarkan keluar dulu. Cuma yang datang ke Mekah bukan atas niat nak buat umrah sahaja yang boleh turun. Dalam kapal terbang tu, ada la dua tiga orang. Satu orang tu riak muka putih berhidung mancung dan penampilannya memakai topi bersudu saya kira seorang pemuda arab, satu orang makcik Indonesia yang gayanya macam bekerja di sini, boleh jadi sebagai pembantu rumah dan ada satu keluarga Malaysia yang seperti keriangan ingin turun. Gaya ayah galas beg laptop dia macam orang orang yang mengajar dekat U. Tak pun sedang ambik master. Itu sahaja yang pergi ke Arab Saudi ni bukan sebab nak umrah. Tolak pramugari dan pramugara, yang lain semua umrah.

Kemudian selepas lima minit, barulah Jemaah umrah ini diminta turun. Jemaah Jemaah dari Malaysia semua lengkap memakai ihram manakal Jemaah dari Indonesia stedi sahaja pakai baju batik. Bila ditanya, diorang kata khilaf. Mereka tak perlu niat semasa atas kapal terbang. Nabi dulu tak ada kapal terbang. Memandangkan saya sporting, saya okay sahaja dengan jawapan pakcik Indo tu. Benda khilaf ini, tak elok sangat berbalah. Kita berbalah bab bola je. Ini tidak. Imam baca qunut pun sampai nak panggil ke pejabat.

Keluar dari kapal terbang, kami diminta menuruni anak tangga yang tiada atap pula. Masa itulah saya dapat rasakan bahang kepanasan udara Arab Saudi. Panas juga rupanya. Mujurlah tangga tu pendek saja. Dalam dua tiga langkah saja, saya sampai ke atas jalan raya. Di situlah saya boleh melihat dengan lebih dekat bas yang saya tengok tadi. Rupanya tayar dia nampak kecil sebab masuk ke dalam. Stail juga bas macam ni. Tak ada tangga pun. Macam masuk kereta,  sekali langkah sahaja. Dan bas itulah yang akan kami semua naik untuk ke terminal haji dan umrah.

Sampai di terminal Haji dan Umrah, kami kena beratur pula untuk urusan imigresen dan cop passport. Sekali tengok pegawai imigresen di situ, semua macam garang dan bekeng bekeng. Mungkin sebab diorang tak perlu cukur janggut. Sebab tu rata rata nampak ganas. Padahal bila berurusan, biasa biasa saja. Kerani bank yang jaga nombor dekat Malaysia lagi garang saya rasa.

Kami akhirnya melangkah ke Arab Saudi secara sah. Selepas itu kami terus mendapatkan bagasi kami yang telah tersedia disusun di tepi landasan beg. Isteri saya meminta saya mengambil troli beg dahulu. Dalam perjalanan mendapatkan troli beg, ada satu pekerja kat situ hendak membantu kami menyediakan troli. Baru saya nak senyum dan berterima kasih, terus isteri saya menghalang. Masa tu lah baru teringat dekat pesan ustaz jika ada orang menawarkan khidmat mengangkat bagasi, jangan dilayan. Kerana di sini tiada khidmat yang percuma. Bukan setakat tak percuma, kena sembelih pula lagi. Saya memandang isteri saya dan mengucapkan terima kasih kerana menghindarkan saya dari perangkap senyuman manis pekerja arab.

Selesai mengambil beg, saya terus mengheret isteri saya mencari tandas. Lapan jam beb tak buang air.


Bersambung..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan